Tesla heeft de eerste testrit met de volgend jaar uit te brengen Alpha S gefilmd en op internet gezet. De eerste reacties op de beelden van de proef zijn zeer enthousiast.

De auto, een sportieve sedan, richt zich op een ander publiek dan de uiterst succesvolle en populaire Roadster. De bedoeling van de Alpha S is de concurrentie aan te gaan met, bijvoorbeeld, de BMW uit de 5-serie. En hoewel de nieuwe Tesla, met een Amerikaanse prijs van rond de 57 duizend dollar – 43 duizend euro– misschien nog altijd niet voor elk gezin is weggelegd,  heeft de autobouwer uit Sillicon Valley nu wel een model voor iets alledaagser gebruik.

Dat wil niet zeggen dat Tesla met de Alpha ten opzichte van de Roadster te veel heeft ingeleverd als het gaat om een sportief uiterlijk. Dat blijkt wel uit reacties op internet, waarin het nieuwe model veelvuldig wordt vergeleken met een Maserati. De carrosserie van de Alpha is dan ook gebaseerd op het koetswerk van Lotus.

De enige kritiek die enthousiastelingen aandragen is de grille van het model. Die is (een klein beetje) veranderd ten opzichte van de tekentafelmodellen, tot chagrijn van een aantal liefhebbers. Maar daar kan Tesla vast nog wel iets aan doen.

Het is de bedoeling dat de Alpha S in 2012 wordt uitgebracht. Het bereik bedraagt bij het basismodel 260 kilometer, maar er kan een extra accu worden aangeschaft, waarmee de actieradius kan worden uitgebreid tot bijna vijfhonderd kilometer. Het verwisselen van de accu kost volgens Tesla nog geen vijf minuten en de oplaadtijd van een lege accu ligt ergens tussen de drie en de vijf uur.

bron: Tesla Motors